söndag 6 november 2011

Surdegsbröd

Hej jag har bakat surdegsbröd i dag. 
Det är underbart gott och det är som ett husdjur för att man måste mata degen varge dag.
Men det är roligt och gott.



Gör så här

1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.



Färdigt på: 3 dagar
Ingredienser
Till 2 limpor. Dag 1:2.5 dl rågmjöl2 dl vattenDag 3:1 dl rågmjöl1 dl vattenDag 4:1 dl rågmjöl1 dl vatten
Tips
Överbliven surdeg kan man ha vilande i en glasburk i kylen och plocka fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar att bubbla.
En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.














































































































1 kommentar:

Roligt med en kommentar!